Primul post…despre mine si pictura mea

Dupa finalizarea studiilor la Liceul de Arte Plastice din Cluj, am urmat studiile Academiei de Arta si Design “Ion Andreescu” din acelasi oras.

De-a lungul studiilor, dar si dupa aceea, am dezvoltat o orientare spre figurativ in care, de altfel m am regasit cel mai bine. Dupa diverse lucrari majore care mi-au influentat in mod direct universul creativ, am continuat abordrea figurativului si a lumii acestuia in continuare, considerandu-l ca potential major pentru imaginea picturala.

Experienta artei bizantine m-a tentat sa abordez o lume “impinsa” spre spiritualizare, ca expresivitate, fie ca este vorba de tematici profane, fie ca este vorba de cele sacre; fie ca este vorba de nuduri, naturi statice, fie ca este vorba de “ganditori” , ingeri, sfinti, sau personaje oarecare.

Spiritualizarea, vazuta ca alungire, verticalitate, curgere, se naste ca expresie a diverse semne in interiorul carora se “intampla” in permanenta plasticitatea si expresivitatea culorii, desenului, compozitiei, simfoniei frumosului.

Nud, natura statica sau personaj,…sunt elementele unei lumi cromatice creeata prin urmarirea si descoperirea realitatii concrete, trecuta prin spiritualizarea”obligatorie” de care ma fac responsabil!

Gasesc corespondente majore ale acestui”drum” in pictura bizantina , careia cu toate ca la prima vedere tematica si abordarea proprie ii sunt specifice tematicii, ascunde o lume cu un potential formidabil, o lume a unui”frumos” de o mare profunzime. Este vorba de pictura care m a influentat si ma influenteaza, o lume a expresivitatii, o lume in care alungirea,verticalitate si sintetizarea (elementele principale al ei), preluate si aici, pot fi duse tot mai mult…pana la infinit, asemeni picurului de apa, care, prin caderea, alungirea, intinderea lui putem regasi “verticala absoluta”!

O lume care sintetizeaza elemente simbol:nudul, vasul, personajul.. .

Aceasta abordare, prin sintetizare, “naste” elemente care traiesc singure, fara nevoia de descrieri ale concretului, elemente ajutatoare (spre exemplu lipsa spatiului concret,elemente anatomice, s.a ). Este starea elementului creeat, aflat in atemporalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 Marian Furtună | WordPress Theme : ScrollMe